Nincs olyan általános szabály, amely minden esetben alkalmazható lenne a következő kérdésre: „milyen bort válasszunk az adott ételhez?”.

Minden esetben az a legfontosabb, hogy a bor az étellel kiegészítsék egymást és együtt egy kiegyensúlyozottabb, tökéletesebb ízt adjanak. Ezt szem előtt tartva, a következő irányelvek segítenek a megfelelő bor kiválasztásában:

  1. Egyensúlyban legyen az étel és a bor „súlyossága” és „fűszeressége”:

Ha egy könnyed kevésbé fűszeres étellel készülünk, akkor ehhez hasonló könnyed kevésbé fűszeres bort vállaszunk mellé, míg egy nehezebb ételhez, mint például sült vöröshúsokhoz hozzá hasonló testesebb borok illenek.

  1. Ha egy fogás borral készül, akkor mindig a felhasznált bort szolgáljuk fel a tálalás során.
  2. Egy adott étkezésen belül ízben és zamatban egyre gazdagabb borok kövessék egymást.
  3. Mindig megfelelő hőmérsékleten és megfelelő alakú pohárban tálaljuk az adott bort. Ugyanis ezek hatással vannak a bor ízére és így közvetett módon a bor és az étel kapcsolatára.

Ha ennek ellenére, bizonytalanok vagyunk a választásban, akkor az adott pincészetnél kérhetünk segítséget a vásárlás során.