Tűzkő Birtok
Chardonnay barrique

Chardonnay ültetvényünkből kiemelt 5 hektáros területen Guyot műveléssel termeljük a szőlőt. Fahordós erjedés után 300 l-es Európai Kádárok által készített barrique hordóban érleljük ezen kiváló borunkat.

 

  • szőlőfajta: Chardonnay
  • termőhely: Bátaapáti
  • szőlő kora: 25 év
  • szüret ideje: szeptember 10-15. 
  • savtartalom: 7,1 g/l 
  • alkoholtartalom: 12,19 % v/v 
  • cukortartalom: 2,1 g/l
  • extrakttartalom: 23,4 g/l
  • palack szám: 12 500 
  • mihez fogyasszuk? füstölt halakhoz és húsokhoz
  • hány fokon? 14-15 C°-on

Tűzkő Birtok
Grüner Veltliner

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült szép savakkal rendelkező bor. Pincészetünk a művelésmódját megváltoztatva, kiváló, magas élvezeti értékkel bíró bort készített a fajtából.

 

  • szőlőfajta: Zöldveltelini
  • termőhely: Bátaapáti
  • szőlő kora: 26 év
  • szüret ideje: szeptember 5-7. 
  • savtartalom: 5,4 g/l 
  • alkoholtartalom: 12,92 % v/v 
  • cukortartalom: 2,6 g/l
  • extrakttartalom: 21,5 g/l
  • palack szám: 11 500 
  • mihez fogyasszuk? levesek, halak, grillek, tészták, saláták, sajtok
  • hány fokon? kifejezetten hidegen, 9-10 C°-on

Tűzkő Birtok
Hárslevelű

Október végén szüretelt, válogatott szőlőből készült, testes, karakteres bor. Aranyszínű, illatában és ízében a hársfavirág és hársméz dominál. Utóízében a fajtajegyek és a termőhelyre jellemző aromák rendeződnek összhangba, hosszú ízjegyekkel rendelkezik, mely elegáns palackbukéval társul.

 

  • szőlőfajta: Hárslevelű
  • termőhely: Mórágy
  • szőlő kora: 16 év
  • szüret ideje: október vége
  • savtartalom: 6,2  g/l
  • alkoholtartalom: 11,56 % v/v 
  • cukortartalom: 29,1 g/l
  • extrakttartalom: 51,3 g/l
  • mihez fogyasszuk? gyümölccsel készült szárnyas ételekhez; diós vagy mandulás süteményekhez
  • hány fokon? 10-12 C°-on

Tűzkő Birtok
Riesling

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült illatos bor.
Nagyon szép savgerinc mellett egy könnyed és illatos bort alkottunk.

 

  • szőlőfajta: Rajnai Rizling
  • termőhely: Bátaapáti
  • szőlő kora: 13 év
  • szüret ideje: szeptember 15-20.
  • savtartalom: 6,0 g/l
  • alkoholtartalom: 12,92 % v/v
  • cukortartalom: 0,9 g/l
  • extrakttartalom: 23,9 g/l
  • palack szám: 90 000
  • mihez fogyasszuk? pikáns, keleti ízesítésű szárnyasokhoz
  • hány fokon? 8-10 C°-on

Tűzkő Birtok
Sauvignon Blanc

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült illatos bor.
Kíméletes feldolgozás és 4 órás héjon áztatás után acéltartályban erjesztettük.

 

  • szőlőfajta: Sauvignon Blanc
  • termőhely: Mórágy, Bátaapáti
  • szőlő kora: 13 év
  • szüret ideje: szeptember 15.
  • savtartalom: 6,3 g/l
  • alkoholtartalom: 13,19% v/v
  • cukortartalom: 0,9 g/l
  • extrakttartalom: 22,2 g/l
  • palack szám: 5 000
  • mihez fogyasszuk? hal- és szárnyas húsok kiváló kísérője
  • hány fokon? jól lehűtve, 9-10 C°-on

Tűzkő Birtok
Szelekció

A Tűzkő Birtok kísérletező borász csapatának eredménye ez az egyedi házasítás, melyben a Szürkebarát finomsavú, extraktban gazdag aromája, valamint a fahordós Chardonnay vastag vaníliás és krémes ízvilága egyedi harmóniát teremt. Elsősorban a különlegességeket kedvelőknek ajánljuk.

 

  • szőlőfajta: Chardonnay-Szürkebarát
  • termőhely: Bátaapáti, Mórágy
  • szőlő kora: 20 év
  • szüret ideje: szeptember 15-18.
  • savtartalom: 6,1 g/l
  • alkoholtartalom: 13,48 % v/v
  • cukortartalom: 2,5 g/l
  • extrakttartalom: 21,4 g/l
  • palack szám: 2 500
  • mihez fogyasszuk? Fehér húsokból, halakból készült ételek
  • hány fokon? 12-13 °C-on

Tűzkő Birtok
Traminer

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült illatos bor. Kíméletes feldolgozás és 6-8 órás héjon áztatás után acéltartályban erjesztettük.

 

  • szőlőfajta: Tramini
  • termőhely: Mórágy – Tűzkő Domb
  • szőlő kora: 13 év
  • szüret ideje: szeptember 1-5.
  • savtartalom: 5,2 g/l
  • alkoholtartalom: 12,87 % v/v
  • cukortartalom: 1,0 g/l
  • extrakttartalom: 21,3 g/l
  • palack szám: 200 000
  • mihez fogyasszuk? halak, saláták, ázsiai ételek, fehér húsok remek kísérője
  • hány fokon? 9-11 C°-on

Tűzkő Birtok
Kékfrankos Rosé

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült kiváló rosé, mely az átlagos rosék-tól eltérően hosszabb ideig megtartja potenciálját.

 

  • szőlőfajta: Kékfrankos
  • termőhely: Mórágy
  • szőlő kora: 16 év
  • szüret ideje: szeptember 10.
  • savtartalom: 5,8 g/l
  • alkoholtartalom: 12,79 % v/v
  • cukortartalom: 3,4 g/l
  • extrakttartalom: 24,1 g/l
  • palack szám: 13 000
  • mihez fogyasszuk? fehér húsokhoz, könnyű ételekhez
  • hány fokon? jól lehűtve, 8-10 C°-on

Tűzkő Birtok
Domb Cuvée

Pincészetünk ikon bora, amely a klasszikus bordói iskolát követi. Kizárólag csak a legkiválóbb évjáratokban készítjük, a szőlőalapanyagot a Tűzkő Dombról szüreteljük. Alacsony termésátlagokkal állítjuk elő a szükséges szőlőket. Számos külföldi és hazai borverseny aranyérmes bora.

 

  • szőlőfajta: Merlot-Cabernet Franc
  • termőhely: Mórágy – Tűzkő Domb
  • szőlő kora: 15 év
  • szüret ideje: október 01-31.
  • savtartalom: 5,4 g/l
  • alkoholtartalom: 13,84 % v/v
  • cukortartalom: 2,7 g/l
  • extrakttartalom: 30,9 g/l
  • palack szám: max. 15 000 palack
  • mihez fogyasszuk? vadételek, vörös húsok, csokoládéval, meggyel készült desszertek
  • hány fokon? 16-18 C°-on

Tűzkő Birtok
Merlot

A tolnai dombok páratlan adottságainak köszönhető ez a tartalmas vörösbor. Mély színű, testes, tanninokban gazdag. Fahordós és palackos érlelés után fejlődik ki rendkívüli zamatgazdagsága, és erdei gyümölcsökre emlékeztető illatvilága.

 

  • szőlőfajta: Merlot
  • termőhely: Mórágy
  • szőlő kora: 15 év
  • szüret ideje: október 1-5.
  • savtartalom: 5,8 g/l
  • alkoholtartalom: 15,64 % v/v
  • cukortartalom: 2,3 g/l
  • extrakttartalom: 31,0 g/l
  • palack szám: 1 200
  • mihez fogyasszuk? vadételek
  • hány fokon? 16-18 C°-on

Tűzkő Birtok
Talentum Cuvée

Pincészetünk első magas minőségben elkészített vörösbora ez a Cabernet Franc-Kékfrankos házasítás. A bort 14 hónapig barrique hordókban majd 1,5 évig palackban érleltük. A házasításban szereplő Kékfrankos ültetvényünk közel 30 éves.

 

  • szőlőfajta: Kékfrankos-Cabernet Franc
  • termőhely: Mórágy – Tűzkő Domb
  • szőlő kora: Cabernet Franc 15 év, Kékfrankos 33 év
  • szüret ideje: Szeptember 25-Október 25
  • savtartalom: 5,6 g/l
  • alkoholtartalom: 12,77 %v/v
  • cukortartalom: 1,6 g/l
  • extrakttartalom: 29,1 g/l
  • palack szám: 16 000
  • mihez fogyasszuk? Vöröshúsok, pörköltek, halászlé, és olasz ételek
  • hány fokon? 17-18°C-on kis levegőztetés után

Tűzkő Birtok
Cabernet Franc

Száraz, testes, finom barrique érlelésű és gyümölcsös fajtabor. Tökéletesen érett vagy késői szüretelésű szőlőből készült. 300 literes barrique hordóban érlelt, majd acéltartályban tárolt, ízében meggy és dohány fedezhető fel.

 

  • szőlőfajta: Cabernet Franc
  • termőhely: Mőcsény
  • szőlő kora: 10 év
  • szüret ideje: október 25-30.
  • savtartalom: 5,2 g/l
  • alkoholtartalom: 13,03 % v/v
  • cukortartalom: 0,9 g/l
  • extrakttartalom: 28,9 g/l
  • palack szám: 6 500
  • mihez fogyasszuk? Vadételek
  • hány fokon? 16-18 °C-on

Tűzkő Birtok
Kékfrankos

A kékfrankosra jellemző fűszeresség és elegancia ötvöződik ebben a száraz vörösborban. Fahordós érlelést kapott. Karakteres, fajtajelleges kékfrankos, mely Magyarország egyik alapvető kékszőlőfajtája, nagyon sokat tud mutatni jó évjáratokban. Fűszeres íze, illata, kellemesen erdei gyümölcsös aromái vannak.

 

  • szőlőfajta: Kékfrankos
  • termőhely: Mőcsény, Mórágy, Bátaapáti
  • szőlő kora: 35 év
  • szüret ideje: szeptember 28-30.
  • savtartalom: 5,4g/l
  • alkoholtartalom: 12,52 %v/v
  • cukortartalom: 0,6 g/l
  • extrakttartalom: 28,5 g/l
  • palack szám: 100 000
  • mihez fogyasszuk? Paprikás, fűszeres ételek, tatár beefsteak 
  • hány fokon? 17-18 °C-on