Tűzkő Hárslevelű 2015

Ez az egyedi házasítás a Tűzkő Birtok borászcsapatának kísérletéből született, melyben a Szürkebarát finom savú, extraktban gazdag aromája, valamint a fahordós Chardonnay vastag vaníliás és krémes ízvilága egyedi harmóniát teremt. Elsősorban a különlegességeket kedvelőknek ajánljuk.

 

  • szőlőfajta: Hárslevelű
  • alkoholtartalom: 11,5 % v/v 
  • kiszerelés: 750ml
  • mihez fogyasszuk? Gyümölccsel készült szárnyas ételekhez; diós vagy mandulás süteményekhez.
  • hány fokon? 10-12 C°-on

Tűzkő Szelekció 2015

Ez az egyedi házasítás a Tűzkő Birtok borászcsapatának kísérletéből született, melyben a Szürkebarát finom savú, extraktban gazdag aromája, valamint a fahordós Chardonnay vastag vaníliás és krémes ízvilága egyedi harmóniát teremt. Elsősorban a különlegességeket kedvelőknek ajánljuk.

 

  • szőlőfajta: Chardonnay, Hárslevelű, Szürkebarát
  • alkoholtartalom: 12 % v/v 
  • kiszerelés: 750ml
  • mihez fogyasszuk? Fehér húsokból, halakból készült ételekhez.
  • hány fokon? 10-12 C°-on

Tűzkő Rajnai Riesling válogatás 2015

A tolnai dombok kitűnő klimatikus adottságainak köszönhető ez az illat és zamatanyagban gazdag fehér bor. A 2015-ös évjáratú kiváló minőségű szőlőből, válogatott szüreteléssel készült bor, a néhány hónapig tartó fahordós érlelés során vált kuriózummá.

 

  • szőlőfajta: Rajnai rizling
  • alkoholtartalom: 12,5 % v/v 
  • kiszerelés: 750ml
  • mihez fogyasszuk? Tradicionális magyar ételekhez.
  • hány fokon? 13-14 C°-on

Tűzkő 7frankos 2013

A Szekszárd környéki tolnai dombok az ország egyik leggyümölcsösebb, legharmonikusabb kékfrankosát érlelik. A különböző dűlők korlátozott terméséből készül a Tűzkő Birtok 14 hónapig fahordóban nemesített bora. A 7frankos a 7 legjobb minőségű hordós tétel házasítása, amelyet évente egyszer neves zsűri választ ki.

 

  • szőlőfajta: Kékfrankos 
  • alkoholtartalom: 13 % v/v 
  • kiszerelés: 750ml
  • mihez fogyasszuk? Paprikás, fűszeres húsételekhez.
  • hány fokon? 16-18 C°-on

Tűzkő Cabernet Franc 2015

Száraz, testes, finom barrique érlelésű és gyümölcsös fajtabor. Tökéletesen érett vagy késői szüretelésű szőlőből készült. 300 literes barrique hordóban érlelt, majd acéltartályban tárolt, ízében meggy és dohány fedezhető fel..

 

  • szőlőfajta: Cabernet franc
  • alkoholtartalom: 12,5 % v/v 
  • kiszerelés: 750ml
  • mihez fogyasszuk? Gyümölccsel készült szárnyas ételekhez; diós vagy mandulás süteményekhez.
  • hány fokon? 16-18 C°-on

Tűzkő Merlot 2015

A borvidék egyik legpompásabb vörösborát adó, a mélyrétegű talajt igénylő, sok napfényt kedvelő szőlőfajta. A borra jellemző érett cseresznyés gyümölcsjegyek valamint a hordós érlelésből származó cseres-vaníliás ízzamat-képletek jellemzik. Fahordós és palackos érlelés után fejlődik ki rendkívüli zamatgazdagsága és erdei gyümölcsökre emlékeztető illatvilága.

 

  • szőlőfajta: Merlot
  • alkoholtartalom: 13,5 % v/v 
  • kiszerelés: 750ml
  • mihez fogyasszuk? Vadhúsból készült ételek mellé ajánljuk.
  • hány fokon? 16-18 C°-on

Tűzkő 300 (2013)

A bor első alkalommal 2009-ben készült, a Tűzkő pincék építésének 300. évfordulójára. Akkor a 2006-os évjáratú borból. Azt követte a 2009-es évjárat, majd most a 2013-as évjárat.
Minden évjáratból kizárólag 300 palack készül!
Mély rubintvörös szín. Gazdag gyümölcsös és fűszeres illat jellemzi menta jelleggel, amit a Kékfrankos és a Cabernet Franc kölcsönöz a bornak. Egy igazi magyar ikonbor. Az elegancia az ízben nyilvánul meg a bársonyos tanninok és az üde hosszú savak által. A tölgy kiegyensúlyozott, ami méginkább erősíti a gyümölcsös jegyeket és érzetet. A palackos érlelési potenciál kimondottan hosszú, akár 10 év is, de már most is élvezettel fogyasztható.

 

  • szőlőfajta: Cabernet franc, Kékfrankos, Merlot
  • alkoholtartalom: 13 % v/v 
  • kiszerelés: 750ml
  • hány fokon? 13-14 C°-on

Tűzkő Domb Cuvée 2015

Pincészetünk ikon bora, amely a klasszikus bordói iskolát követi. Kizárólag csak a legkiválóbb évjáratokban készítjük, a szőlőalapanyagot a Tűzkő Dombról szüreteljük. Alacsony termésátlagokkal állítjuk elő a szükséges szőlőket. Ez a harmonikus, telt, mégis fűszeres és tüzes vörösbor a hagyományok újjáélesztéséből született. Számos külföldi és hazai borverseny aranyérmes bora.

 

  • szőlőfajta: Cabernet franc, Merlot
  • alkoholtartalom: 13,5 % v/v 
  • kiszerelés: 750ml
  • mihez fogyasszuk? Magyaros ételek, vadételek, vörös húsok, csokoládéval, meggyel készült desszertek.
  • hány fokon? 16-18 C°-on

Tűzkő Birtok
Grüner Veltliner

Egy üveg madárcsicsergés… A Zöldveltelini hazánkban kevésbé ismert szőlőfajta, a belőle készült bor illatos, elegáns zamatú, élénk savtartalmának.

 

  • szőlőfajta: Zöld veltelíni
  • alkoholtartalom: 12,5 % v/v 
  • kiszerelés: 750ml
  • mihez fogyasszuk? Levesek, halak, grillek, tészták, saláták, sajtok.
  • hány fokon? 14-15 C°-on

Tűzkő Grüner Veltliner 2017

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült szép savakkal rendelkező bor. Pincészetünk a művelésmódját megváltoztatva, kiváló, magas élvezeti értékkel bíró bort készített a fajtából.

 

  • szőlőfajta: Zöldveltelíni
  • alkoholtartalom: 12,19 % v/v 
  • kiszerelés: 750 ml
  • mihez fogyasszuk? Levesek, halak, grillek, tészták, saláták, sajtok.
  • hány fokon? 14-15 C°-on

Tűzkő Savignon Blanc 2017

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült illatos bor. Kíméletes feldolgozás és 4 órás héjon áztatás után acéltartályban erjesztettük.

 

  • szőlőfajta: Zöldveltelini
  • alkoholtartalom: 13 % v/v 
  • kiszerelés: 750 ml
  • mihez fogyasszuk? Zöldséges ételek, elsősorban kelvirág, brokkoli kiváló kísérője, de jól illik a kaporral készített fehér húsú halakhoz is.
  • hány fokon? kifejezetten hidegen, 9-10 C°-on

Tűzkő Riesling 2017

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült illatos bor. Nagyon szép savgerinc mellett egy könnyed és illatos bort alkottunk.

 

  • szőlőfajta: Rajnai rizling
  • alkoholtartalom: 13% v/v
  • kiszerelés: 750 ml
  • mihez fogyasszuk? Pikáns, keleti ízesítésű szárnyasokhoz.
  • hány fokon? jól lehűtve, 9-11 C°-on

Tűzkő Traminer 2016

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült illatos bor. Kíméletes feldolgozás és 6-8 órás héjon áztatás után acéltartályban erjesztettük.

 

  • szőlőfajta: Tramini
  • alkoholtartalom: 12,5 % v/v
  • kiszerelés: 750 ml
  • mihez fogyasszuk? Halak, saláták, ázsiai ételek, fehér húsok remek kísérője.
  • hány fokon? 9-11 °C-on

Tűzkő Pinot Grigio 2017

Igen jól eltalált egyensúlyú, határozottan fajtajelleges bor. Illatában és ízében a gyógyfüvek finom kesernyés dominanciája, mellette tarka virágok egész orgiája finom lecsengéssel. Íz és zamatanyagokban gazdag, egyedülállóan telt, harmonikus fehérbort adó fajta.

 

  • szőlőfajta: Szürkebarát
  • alkoholtartalom: 12,5 % v/v
  • kiszerelés: 750 ml
  • mihez fogyasszuk? halak, saláták, ázsiai ételek, fehér húsok remek kísérője
  • hány fokon? 9-11 C°-on

Tűzkő Cserszegi Fűszeres 2017

Kézzel szüretelt, kizárólag Cserszegi Fűszeres szőlőfajtából, reduktív technológiával készült fehérbor. Zöldessárga színe és fénye elegáns megjelenést ad a bornak. Ízében jellegzetes aromavilággal bír: virágos, parfümös jegyei alapján könnyű felismerni, hogy az illatos borok családjába tartozik.

 

  • szőlőfajta: Cserszegi fűszeres
  • alkoholtartalom: 12,5 % v/v
  • kiszerelés: 750 ml
  • mihez fogyasszuk? Csirkesalátához, pulykából készült könnyebb ételekhez.
  • hány fokon? jól lehűtve, 9-10 C°-on

Tűzkő Kékfrankos Rosé 2017

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült kiváló rosé, mely az átlagos rosék-tól eltérően hosszabb ideig megtartja potenciálját.

 

  • szőlőfajta: Kékfrankos
  • alkoholtartalom: 13 % v/v
  • kiszerelés: 750 ml
  • mihez fogyasszuk? Fehér húsokhoz, könnyű ételekhez.
  • hány fokon? 9-11 C°-on

Tűzkő Birtok
Merlot

A tolnai dombok páratlan adottságainak köszönhető ez a tartalmas vörösbor. Mély színű, testes, tanninokban gazdag. Fahordós és palackos érlelés után fejlődik ki rendkívüli zamatgazdagsága, és erdei gyümölcsökre emlékeztető illatvilága.

 

  • szőlőfajta: Merlot
  • termőhely: Mórágy
  • szőlő kora: 15 év
  • szüret ideje: október 1-5.
  • savtartalom: 5,8 g/l
  • alkoholtartalom: 15,64 % v/v
  • cukortartalom: 2,3 g/l
  • extrakttartalom: 31,0 g/l
  • palack szám: 1 200
  • mihez fogyasszuk? vadételek
  • hány fokon? 16-18 C°-on

Tűzkő Kékfrankos 2015

A kékfrankosra jellemző fűszeresség és elegancia ötvöződik ebben a száraz vörösborban. Fahordós érlelést kapott. Karakteres, fajtajelleges kékfrankos, mely Magyarország egyik alapvető kékszőlőfajtája, nagyon sokat tud mutatni jó évjáratokban. Fűszeres íze, illata, kellemesen erdei gyümölcsös aromái vannak.

 

  • szőlőfajta: Kékfrankos
  • alkoholtartalom: 12 %v/v
  • kiszerelés: 750 ml
  • mihez fogyasszuk? Paprikás, fűszeres ételek, tatár beefsteak 
  • hány fokon? 16-18 C°-on

Tűzkő Cabernet Franc 2015

Száraz, testes, finom barrique érlelésű és gyümölcsös fajtabor. Tökéletesen érett vagy késői szüretelésű szőlőből készült. 300 literes barrique hordóban érlelt, majd acéltartályban tárolt, ízében meggy és dohány fedezhető fel.

 

  • szőlőfajta: Cabernet Franc
  • alkoholtartalom: 12,5 % v/v
  • kiszerelés: 750 ml
  • mihez fogyasszuk? Vadételek
  • hány fokon? 16-18 °C-on

Tűzkő Merlot 2015

A tolnai dombok páratlan adottságainak köszönhető ez a tartalmas vörösbor. Mély színű, testes, tanninokban gazdag. Fahordós és palackos érlelés után fejlődik ki rendkívüli zamatgazdagsága, és erdei gyümölcsökre emlékeztető illatvilága.

 

  • szőlőfajta: Merlot
  • alkoholtartalom: 12,5 %v/v
  • kiszerelés: 750 ml
  • mihez fogyasszuk? Vadételekhez, marhahúsokhoz, halételekhez ajánljuk.
  • hány fokon? 16-18 °C-on

Tűzkő Talentum 2013

Pincészetünk első magas minőségben elkészített vörösbora ez a Cabernet Franc-Kékfrankos házasítás. A bort 14 hónapig barrique hordókban majd 1,5 évig palackban érleltük. A házasításban szereplő Kékfrankos ültetvényünk közel 30 éves.

 

  • szőlőfajta: Cabernet franc, Kékfrankos
  • alkoholtartalom: 12 %v/v
  • kiszerelés: 750 ml
  • mihez fogyasszuk? Vörös húsokhoz, pörköltekhez és olasz ételekhez ajánljuk.
  • hány fokon? 16-18 °C-on