Talán Magyarország borászati hagyományából adódóan, sokunk életének szerves részévé vált a borfogyasztás, így nem csodálkozhatunk azon sem, ha egy ünnepi étkezés elengedhetetlen alkotóeleme. De hogyan is válasszuk ki a megfelelő bort az ünnepi menühöz?

A különböző gasztronómiai hullámok ellenére, a magyar konyha jellegzetessége: a leves, mint első fogás. Sajnos ebben az esetben sincs egy általános „jó” választás.

Hagyományos húsleves mellé száraz, határozott savasságú fehér vagy csersavas vörösbor illik.
Zöldségleves és tejfölös krémlevesekhez könnyed, lágy és illatos, száraz vagy félszáraz fehérbort válasszunk, amelyet a leves mellé vagy közvetlenül utána kínáljunk.
Gulyásleves, mivel marhából készült paprikás étel, így leginkább nem túl csersavas vörösborok illenek mellé.
Egy testes bableves mellé (legfőképpen, ha füstölt csülkös és tejfölös) testes fehérbor vagy csersavasabb vörösbor dukál.
Karácsonyi menü elengedhetetlen része a halászlé, amely mellé kitűnő könnyed vörösborok illenek.
Gyümölcsleves mellé édessége folytán édes fehérborokat javaslunk.
Borleves esetén, mindig azt a bort tálaljuk, amelyből a leves készült. Ez egy általános szabály a borból készült ételekhez.

Ahogy korábban is már említettük, a legfontosabb, hogy a bor és az étel ízei kiegészítsék egymást és egy tökéletes harmonikus ízt adjanak.