A bor ízszerkezete

A bor vázát (gerincét) a savak adják, ehhez társul az alkohol, és vörösbor esetén a tannin. A SAVAK AZ ALKOHOL A TANNIN GYÜMÖLCSÖSSÉG KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG A SAVAK Ami ezen a vázon „díszítés", az a gyümölcsös és az édes/száraz jelleg. A tulajdonságok megjelenési formája...
Tovább

Szüreti hagyományok

Szüreti hagyományok régen és most Az egyetemes borkultúrát tanulmányozva, a szőlő és bor legnagyobb ünnepe mindig a szüret időszaka volt. Az ókorból ránk maradt festmények, gyakran ábrázolták a szüretelési jelenteket és a pinceműveleteket. Ezekből megtudhatjuk, a...
Tovább

Dugó vagy csavarzár?

Biztosan felmerült már a kérdés sok borfogyasztóban, amikor kihúzta a dugót és a hagyományos parafa helyett műanyag dugót fedezett fel, vagy akár még az is előfordult, hogy dugóhúzót sem kellett használnia, mert csavarzáras kupak volt, vagy egy újabb plexiszerű lepattintható kupak zárta be a bort a palackba.
Tovább

5 Tipp nyári borozáshoz

Nyáron (is) szeretünk borozni, egy hűs, illatos fehérbor vagy zamatos rozé (szódával vagy anélkül) csodákra képes a forróságban. A szabadtéri italozásnak azonban vannak íratlan szabályai, amiket most összeválogattunk nektek.

Nyári sláger boraink a Rosé és a Veltelini

Kétségtelen tény, hogy a nyári sláger termékeink a fehér és rosé boraink! Magukban fogyasztva is üdítően savasak, de fröccsként is felülmúlhatatlanok. A széles palettából a Szegedi Borfesztivál két Best Buy borát ismertetjük.

A fröccs története

Most már végérvényesen beköszöntött a tavasz! Egyre hosszabbak a nappalok, több időt töltünk a szabadban a friss levegőn. Egy aktív tevékenység után megszomjazik az ember. Ilyenkor szívesen fogyasztunk szomjoltó italt, például fröccsöt! De vajon ismerjük e a népszerű...

Több száz éves tradíció – A Tolnai Borvidék története

A Tolnai borvidéket az 1998-es bortörvénnyel alakították ki, de az első 1893-as bortörvény a Szekszárdi Borvidéket Tolna megye teljes területében határozza meg, ezért ezt a borvidéket is méltán nevezhetjük történelminek. A Tolnai borvidék kiváló adottságaira a legjobb...

Bor és az étel kapcsolata

Nincs olyan általános szabály, amely minden esetben alkalmazható lenne a következő kérdésre: „milyen bort válasszunk az adott ételhez?”. Minden esetben az a legfontosabb, hogy a bor az étellel kiegészítsék egymást és együtt egy kiegyensúlyozottabb, tökéletesebb ízt...

Borválasztás a „vasárnapi” menühöz! Mit válasszunk a leveshez?!

Talán Magyarország borászati hagyományából adódóan, sokunk életének szerves részévé vált a borfogyasztás, így nem csodálkozhatunk azon sem, ha egy ünnepi étkezés elengedhetetlen alkotóeleme. De hogyan is válasszuk ki a megfelelő bort az ünnepi menühöz? A különböző...

Ahogy megfogjuk, ahogy beleiszunk – minket minősít

Legyen szó borivásról, borkóstolásról, sokan úgy teszünk, mintha értenénk hozzá. Mert a borhoz illendő és sikk érteni. Valóban így van! Sosem tudni, mikor kerülünk olyan társaságba, ahol igazi ínyencek vesznek minket körül, akik órákon át tudnak beszélni a...