Szüreti hagyományok

Szüreti hagyományok régen és most Az egyetemes borkultúrát tanulmányozva, a szőlő és bor legnagyobb ünnepe mindig a szüret időszaka volt. Az ókorból ránk maradt festmények, gyakran ábrázolták a szüretelési jelenteket és a pinceműveleteket. Ezekből megtudhatjuk, a...
Tovább

Dugó vagy csavarzár?

Biztosan felmerült már a kérdés sok borfogyasztóban, amikor kihúzta a dugót és a hagyományos parafa helyett műanyag dugót fedezett fel, vagy akár még az is előfordult, hogy dugóhúzót sem kellett használnia, mert csavarzáras kupak volt, vagy egy újabb plexiszerű lepattintható kupak zárta be a bort a palackba.
Tovább

5 Tipp nyári borozáshoz

Nyáron (is) szeretünk borozni, egy hűs, illatos fehérbor vagy zamatos rozé (szódával vagy anélkül) csodákra képes a forróságban. A szabadtéri italozásnak azonban vannak íratlan szabályai, amiket most összeválogattunk nektek.
Tovább

Nyári sláger boraink a Rosé és a Veltelini

Kétségtelen tény, hogy a nyári sláger termékeink a fehér és rosé boraink! Magukban fogyasztva is üdítően savasak, de fröccsként is felülmúlhatatlanok. A széles palettából a Szegedi Borfesztivál két Best Buy borát ismertetjük.

A fröccs története

Most már végérvényesen beköszöntött a tavasz! Egyre hosszabbak a nappalok, több időt töltünk a szabadban a friss levegőn. Egy aktív tevékenység után megszomjazik az ember. Ilyenkor szívesen fogyasztunk szomjoltó italt, például fröccsöt! De vajon ismerjük e a népszerű...

Több száz éves tradíció – A Tolnai Borvidék története

A Tolnai borvidéket az 1998-es bortörvénnyel alakították ki, de az első 1893-as bortörvény a Szekszárdi Borvidéket Tolna megye teljes területében határozza meg, ezért ezt a borvidéket is méltán nevezhetjük történelminek. A Tolnai borvidék kiváló adottságaira a legjobb...

Bor és az étel kapcsolata

Nincs olyan általános szabály, amely minden esetben alkalmazható lenne a következő kérdésre: „milyen bort válasszunk az adott ételhez?”. Minden esetben az a legfontosabb, hogy a bor az étellel kiegészítsék egymást és együtt egy kiegyensúlyozottabb, tökéletesebb ízt...

Borválasztás a „vasárnapi” menühöz! Mit válasszunk a leveshez?!

Talán Magyarország borászati hagyományából adódóan, sokunk életének szerves részévé vált a borfogyasztás, így nem csodálkozhatunk azon sem, ha egy ünnepi étkezés elengedhetetlen alkotóeleme. De hogyan is válasszuk ki a megfelelő bort az ünnepi menühöz? A különböző...

Ahogy megfogjuk, ahogy beleiszunk – minket minősít

Legyen szó borivásról, borkóstolásról, sokan úgy teszünk, mintha értenénk hozzá. Mert a borhoz illendő és sikk érteni. Valóban így van! Sosem tudni, mikor kerülünk olyan társaságba, ahol igazi ínyencek vesznek minket körül, akik órákon át tudnak beszélni a...

Nem mindegy, miből iszunk

Mindegyik bornak saját kóstoló pohara van. Az egyik tulipán alakú, hogy könnyen forgatható legyen a bor, a másik gömbölyded, hogy a színe jobban érvényesüljön, a harmadik pohár kelyhe hosszú, hogy a buboréknak elég hosszú útja legyen. a) fehér borhoz, b) vörös...