A bor hőmérséklete

A BOR IDEÁLIS HŐMÉRSÉKLETE   A különböző szőlőfajtákból, különféle eljárásokkal készített testes, könnyed, avagy éppen a desszertborok ideális fogyasztási hőmérséklete eltér egymástól. Az ételek és a borok sikeres együttes jó hatásának az egyik fontos feltétele a...
Tovább

A bor ízszerkezete

A bor vázát (gerincét) a savak adják, ehhez társul az alkohol, és vörösbor esetén a tannin. A SAVAK AZ ALKOHOL A TANNIN GYÜMÖLCSÖSSÉG KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG A SAVAK Ami ezen a vázon „díszítés", az a gyümölcsös és az édes/száraz jelleg. A tulajdonságok megjelenési formája...
Tovább

Szüreti hagyományok

Szüreti hagyományok régen és most Az egyetemes borkultúrát tanulmányozva, a szőlő és bor legnagyobb ünnepe mindig a szüret időszaka volt. Az ókorból ránk maradt festmények, gyakran ábrázolták a szüretelési jelenteket és a pinceműveleteket. Ezekből megtudhatjuk, a...
Tovább

Ahogy megfogjuk, ahogy beleiszunk – minket minősít

Legyen szó borivásról, borkóstolásról, sokan úgy teszünk, mintha értenénk hozzá. Mert a borhoz illendő és sikk érteni. Valóban így van! Sosem tudni, mikor kerülünk olyan társaságba, ahol igazi ínyencek vesznek minket körül, akik órákon át tudnak beszélni a...

Nem mindegy, miből iszunk

Mindegyik bornak saját kóstoló pohara van. Az egyik tulipán alakú, hogy könnyen forgatható legyen a bor, a másik gömbölyded, hogy a színe jobban érvényesüljön, a harmadik pohár kelyhe hosszú, hogy a buboréknak elég hosszú útja legyen. a) fehér borhoz, b) vörös...