Ha kedvenced a vörösbor, számos egészségügyi problémát megelőzhetsz. Tudd meg, mértékletes fogyasztása milyen előnyökkel bír.

Az egészségedre hivatkozva mindennap ihatsz egy pohárka vörösbort – ez a kis bűnözés csak a javadra válik. Persze mértékletesnek kell lenned: egy, maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír. Ebéd vagy vacsora közben, esetleg közvetlenül étkezés után kortyolgasd el a jóízű csodaszert – így alkalmazhatod hatékonyan a franciáktól ellesett orvosságot.

 

A francia paradoxon

A vörösbor számos egészségvédő hatására a franciák életmódjának vizsgálata során derült fény. A francia konyha egyik jellegzetessége, hogy bővelkedik telített zsírsavakban. Ennek ellenére a nyugat-európai országban kevesebb a keringési rendellenességek által okozott haláleset, mint a kontinens más területein. A vizsgálatok szerint ezt a meglepő, pozitív eredményt a borfogyasztási szokásoknak köszönhetik.

Kiváló antioxidáns

A szabadgyökök oxidáló hatása miatt a szervezet legkisebb építőelemei, a sejtek sérülnek, így a folyamat betegségek kialakulásához vezet. Ezek a környezetből származó, nagy reakcióképességű molekulák a test bármely anyagát károsíthatják. A vörösborban található jótékony vegyületek, a polifenolok azonban segítenek szervezetednek felvenni velük a harcot.

Válaszd a minőségi vöröset!

Abban az esetben, ha eddig a fehérbor volt a kedvenced, érdemes átszoknod a vörös nedűre, mert erőteljesebb antioxidáns hatással bír. Ez a tulajdonsága a gyártási eljárásnak köszönhető: a vörösbornál ugyanis felhasználják a héjat és a magokat is. Ennek köszönhetően tizenháromszor nagyobb mennyiségben található meg benne a polifenol.

A minőség is jelentős szerepet játszik. Ezért, ha szeretnéd minél jobban kihasználni a vörösbor egészségügyi hatásait, áldoznod is kell rá. A legjobb antioxidáns a cabernet sauvignon, majd a pinot noir, a zweigelt, a potugieser és a merlot következik a hatóanyag-tartalom szerinti sorban.

Szíved védelmében

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a felére csökkentheted a vörösbor tudatos, mértékletes fogyasztásával. A benne található szaponin megakadályozza az erek sérülését, így a káros koleszterin nem tud megtapadni az érfalon, és gyulladást okozni.