A BOR IDEÁLIS HŐMÉRSÉKLETE

 

A különböző szőlőfajtákból, különféle eljárásokkal készített testes, könnyed, avagy éppen a desszertborok ideális fogyasztási hőmérséklete eltér egymástól. Az ételek és a borok sikeres együttes jó hatásának az egyik fontos feltétele a borok megfelelő hőmérsékleten való fogyasztása. A különféle borfajtáknál az ideális fogyasztási hőmérséklet a következő:


– pezsgő 6-8 °C
– száraz fehérbor 8-10 °C
– rozé 8-10 °C
– félédes fehérbor 10-12 °C
– tokaji aszú 10-12 °C
– fiatal vörösbor 12-14 °C
– idősebb vörösbor 14-16 °C

Bubos Banka Gruner Veltliner_proba

A fehér- és a rozé borok ideális fogyasztási hőmérséklete

A fehér- és a rozé boroknál a legfontosabb mindig a megfelelő hőmérsékleten való szervírozás. Minél értékesebb egy bor, annál kevésbé hűtsük, mivel a nemes borokat tönkreteheti a túl alacsony hőmérséklet. Csak nagyon kevés könnyű bor viseli el a 10 fok alatti hűtést. A kellőképpen lehűtött bornál a bor bukéja és aromaanyagai jobban érvényesülnek. Normális körülmények között a 12 fokra való lehűtés elegendő, mert így a nemesebb fehérborok legfinomabb ízanyagai megmaradnak.

Fiatal fehérborokat és desszertborokat 8-10 fokon, könnyű, közepes fehér- és rozé borokat 11 fokon, és a testes fehérborokat 12-13 fokon szervírozzuk!

Semmilyen körülmények között nem szabad a borokat a gyorsabb hűtés érdekében a fagyasztóba tenni vagy más extrém eljárásokkal hűteni.

67

 

A vörösborok ideális fogyasztási hőmérséklete

A vörösborokat általában nem szokták fogyasztás előtt lehűteni, majdnem mind szoba hőmérsékleten szervírozzák. Kevés kivételt csak egyes könnyű vörösborok képeznek, amelyeket 12-14 fokra kell lehűteni. A vörösborokat fogyasszuk lehetőleg szoba hőmérsékleten, éspedig a közepes vörösborokat 15-16 fokon, a nehéz vörösborokat pedig 16-18 fokon.

Szakértők a vörösborok legfinomabb ízanyagait úgy hozzák ki, hogy a bort egy pár órával szervírozás előtt felbontják és áttöltik dekanterbe. A vörösbornak szüksége van arra, hogy érintkezésbe kerüljön a levegővel, tehát hagyjuk a bort levegőzni, de vigyázat! A vörösborokat, hogy optimális hőmérsékletüket elérjék, nem szabad erőszakosan a kívánt hőmérsékletre emelni, például a fűtőtestre tenni. Egyedül a chambírozás, vagyis a borok enyhén felmelegített kendőkkel való felmelegítése lehet megoldás, ha a bor hőmérsékletét alacsonynak találjuk.

img_1963ok

Az éttermekben a borokat gyakran túl melegen szolgálják fel a borokat. Különösen a vörösborokat, amelyeket az úgynevezett „szoba hőmérsékleten” mutatnak be. A vörösboroknál a szoba hőmérsékleten való felszolgálást a19. században kezdték, a kóstolás egyik fontos szabályának átvételével, de abban az időben a szobahőmérséklet más volt. A19. században a téli időkben a szobahőmérséklet általában 16-18 °C körül volt. Ez a hőmérséklet valóban ideális az idősebb vörösborok fogyasztására. Ma az éttermek, lakások hőmérséklete általában 23-25 °C. A bor tehát egy ilyen magas „szoba hőmérsékletet” vesz át. Egy 23-25 °C-os vörösbor teljesen jellegtelenné válik. Ezen a hőmérsékleten az aromák eltűnnek, csak a csersavat és az alkoholtartalmat érezzük. Ugyanilyen hiba a bort túlságosan lehűteni a hűtőszekrényben. A bor „zárt” marad, és illatanyagai nem érvényesülnek.

 

Forrás: Berecz Edgár író  www.foodandwine.hu
MAGYAR BOROK ÉS ÉTELEK HARMONIZÁCIÓJA  ( Paginarum Kiadó 2001)