Oldal kiválasztása

Idén is eljött a várva-várt Kékfrankos Teszt, amikor az ország legjobb kékfrankos fajtaborait és kékfrankos alapú házasításait kerestük: ezúttal Villány és Tolna kerültek az élre. 

A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.

Az idei Kékfrankos Bortesztre 70-nél is több tétel érkezett, ezek oroszlánrésze (55 tétel) kékfrankos fajtabor volt, a többi pedig kékfrankos alapú házasítás, például bikavér. A mezőny élére végül Villány és Tolna került, egy 2016-os Villányi Kékfrankossal és egy 2015-ös kékfrankos-cabernet franc házasítással.

A szőlőfajta nevéről kering egy legenda, 

miszerint 1809-ben a soproniaknak szállást, ételt és italt kellett nyújtaniuk Napóleon katonáinak. A fejadag azonban nem volt túl bőséges: italként nagyjából 4 deciliter bort utaltak ki minden katonának. Ez természetesen kevés volt egy valamirevaló férfiembernek, ezért a zsoldjukat további bormennyiségre költötték. Állítólag abban az időben kétféle pénzt keringett, a kék és a fehér bankó, amik közül a kék tűnt értékállóbbnak, ezért ezt kérték fizetség gyanánt a helyi gazdák. Így pedig bor neve kékfrankos lett.

Top 5 kékfrankos alapú házasítás

1. Tűzkő Birtok, Talentum 2015

2. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér 2015

3. Petrény Winery, Borgundi Egri Bikavér 2014

4. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér Superior 2013

5. Iváncsics Zoltán, Soproni Quartett Cuvée 2016

 

Te is kóstolnál kékfrankosokat? Akkor gyere el április 13-án a Danubius Hotel Gellértbe, ahol 150 kékfrankos és kékfrankos alapú bor vár rád, a Kékfrankos Április Nagykóstolóján!

 

Forrás: winelovers.hu