Oldal kiválasztása

 

Berliner Wein Trophy 2019 – Tűzkő Grüner Veltliner 2018 – EZÜSTÉREM

A Berliner Wine Trophy az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) és az UIOE (Borászok Nemzetközi Szövetsége) védnöksége alatt Németország legnagyobb és legrangosabb nemzetközi borversenyévé vált. A beküldött minták száma folyamatosan növekszik, évente több, mint 11 800 tételt neveznek a mustrára, ahol 30 százalék kaphat valamilyen elismerést. Az áhított érmeket egy több, mint 150 főből álló szakmai zsűri ítélte oda az OIV irányelvei alapján.

TŰZKŐ GRÜNER VELTLINER

A zöldveltelini feltehetően osztrák fajta, bár hazánkban és Csehország területén is termesztik. Igazából Ausztria specialitása, és egyedül ott is élvez elsőbbséget a telepített fajták között. Nyugati szomszédunknál egy időben a termés java sokáig borozókban fogyott folyóborként. Ez még ma is nagyrészt igaz, ugyanakkor az elmúlt évtizedben a termelők újragondolták a fajta lehetőségeit. A legszebb, leghosszabb életű zöldveltelini tételek ma a Wachau, a Kremstal és a Kampta borvidékekről kerülnek ki. A fajta bora szerkezetre a rajnai rizlingre hasonlít, de jegyeiben már teljesen más: alapvetően fehér borsra emlékeztető, minerális ízeit fehér húsú barack és zöldfűszerek aromái díszítik, néha füstös felhangokkal.
Középérésű, bőtermő borszőlőfajta. Fürtje középnagy (140g átlagtömegű), tömött, ágas vagy vállas. Bogyója kicsi, zöldes fehér, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa puha, leves, neutrális ízű.
A Tűzkő birtokon termelt zöldveltelini képes megmutatni a termőtalaj jellegzetességeit, nálunk pedig sokféle talajadottság visz eltérő minerális karaktereket a borba. Zöldes fehér színben megjelenő zamatos, élénk savkarakterű bor. Szépen hordozza a fajta egyedi fehér borsos – citrusos jellegét. Sokféle lehetőséget rejt: tömegbor is készíthető belőle, ha azonban levisszük a termésmennyiséget, növekvő minőséggel hálálja meg. Egyediségét az adja, hogy egyszerre lehet telt és elegáns. Savszerkezete megfelelő érettség esetén finom. Az aromatikát tekintve a fűszeres ízek gyümölcsökkel párosulnak, amely évjárattól, termőhelytől függően lehet sárga alma, vagy trópusi gyümölcsösség. 12 C-ra hűtve üde frissessége teszi kiváló beszélgetős borrá.
Ajánljuk levesek, halak, grillek, tészták, saláták, sajtok mellé.

Aktuális évjárat: 2018
Ára: 1.390 Ft / palack