Biztosan felmerült már a kérdés sok borfogyasztóban, amikor kihúzta a dugót és a hagyományos parafa helyett műanyag dugót fedezett fel, vagy akár még az is előfordult, hogy dugóhúzót sem kellett használnia, mert csavarzáras kupak volt, vagy egy újabb plexiszerű lepattintható kupak zárta be a bort a palackba. A Tűzkő Birtok borai között találkozhatunk mind a parafa dugós, mind a csavaros kupakos lezárással.

img_1900ok

Nos, évszázadok óta használjuk a hagyományos parafadugót, amelyre korábban azt hittük, hogy ez a legmegfelelőbb módja a bor hibátlan fejlődésének, frissességének, színének, aromájának megőrzésére. Vajon létezik tökéletes, mindenféle bortípushoz megfelelő zárás?

Manapság sorra jelennek meg azok a zárási módok, amelyek a különféle borok optimális érésének reményével kecsegtetnek. Egyes országok például Új-Zélandban már lassan teljesen leváltják a parafát, csavarzárra illetve műanyagdugóra.

A parafa dugón túl

Miért is kell lecserélni, ezt az oly sokáig bevált dugófajtát? A hagyományos parafadugóknak három különböző fajtája van, a natúr, twintop, valamint a konglomerált – összesűrített – dugók. Differenciáltak áruk és minőségük szerint is. Az átlagos dugó 6-8 forintba, ugyanakkor 60-80 forintért is lehet parafadugót kapni, vagy többért, ez gyártástechnológia függő. Ennek a zárási módnak a sorsát kvázi az pecsételte meg, hogy olykor kialakul a dugóíz, amely dugóhiba esetén fordul elő. Ennek az oka, hogy amikor a fa kérgét hántolják különböző, negatív baktériumok kerülnek a fába. A dugóhiba legfeltűnőbb jegyei a dugó megszagolásánál derülnek ki, illetve a bor kiöntésénél, amikor is egyfajta penészes hordó illat tör ki a palackból, mely különböző erősségben jelentkezhet. Bár a parafadugó gyártó cégek sorra próbálnak olyan technológiát kidolgozni, amellyel mentesíthetik a parafadugók okozta kellemetlen illat – ízhatásokat. Ilyen például a ROSA – eljárás, amely a gőzzel történő fertőtlenítés, a mikrohullámot használó Delfin – módszer, és a különböző biotechnológiai műveletek. Ezek többsége azonban még kísérleti stádiumban vannak.

Pro és kontra

A parafadugó pozitív oldala az, hogy a rajta keresztül jutó levegő elősegíti egyes borfajták fejlődését, gondoljunk csak a fahordókban érlelt borokra, amikor a fa pórusain keresztül juthat levegőhöz a bor – oxidatív technológia.

A műanyagdugó, csavarzár elsősorban a parafa okozta dugóhibát hivatott elfeledtetni, mindemellett költséghatékony. A gyorsfogyasztásra alkalmas borokat, érdemes ellátni csavarzárral, műanyagdugóval.

IMG_1284

Egyes felmérések alapján a fogyasztóknak fontos a borok megjelenése, de az ár – érték arányuk sokkal meghatározóbb a vásárlás döntésében. A tradicionális országokhoz hasonlóan itthon is többen ragaszkodnak a parafadugós zárhoz. A dugóízt főként a rendszeres fogyasztók és szakértők ismerik. A jövőben viszont biztosan nőni fog az érdeklődés hazánkban is az új zárási technológiákra.

A műanyagdugót és a csavarzárat a fogyasztók nem tekintik egyenrangúnak a parafadugóval, mivel egy nemes és különleges borhoz viszont a parafadugó illik.

A parafadugó használata a fogyasztóknak is egy rítus, szinte elképzelhetetlen lenne egy jó bor parafadugó nélkül.

 

Arevich