HUN

HUN

RóLUNK

Since 1799

TŰZKŐ BIRTOK

A Tűzkő Birtok Magyarországon, Bátaapáti kisközségben, a Tolnai borvidék dombjain található, Budapesttől 150 km-re délre és a Dunától 30 km-re nyugatra. A birtok egyike az ország legrégebbi pincészeteinek, alapítása után hosszú évekig az Apponyi család tuladjoában volt. A borászat története így egészen 18. századig nyúlik vissza, sok ma is használatos épület is ezekből az időkből származik, mint például a magtár, mely ma is a birtok székhelye. Az Apponyi grófok kiaknázták a környékben rejlő egyedülálló lehetőségeket, és számos újítást hoztak mind a mezőgazdaság, mind a borászat területén.

BORVIDÉK

A Tűzkő a dél-magyarországi nagyobb Pannon borrégiót alkotó négy terület közül kettő, a Szekszárdi és Tolnai borvidék határán található. Itt, ezen a több ezer éves hagyományokkal rendelkező dombvidéken, már az ókori pannóniai rómaiak is termeltek bort, csakúgy, mint az első magyar királyok, akik már szigorú előírásokkal védték a vidék bortermelését.

A szőlőterületek

A 170 hektáros, átlagosan mintegy 200 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő szőlőültetvényből álló birtok területein egyaránt termesztenek őshonos magyar szőlőfajtákat, mint a Kékfrankost és a Hárslevelűt, illetve nemzetközi vörös és fehér szőlőfajtákat, mint a Zöldveltelini, Szürkebarát, Rizling, Tramini, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot és Cabernet Franc.

A PINCE

A Tűzkő erjesztőpincéje 1991-ben épült. A fehérborok nagy része itt készül, szabályozott szabályozható hőmérsékletű acéltartályokban, reduktív technológiával, hogy megőrizzék virágos és gyümölcsös aromáikat. A modern feldolgozón kívül, egy löszdombba vájt, téglával fedett földalatti pince található. 

TÖRTÉNELEM

Az 1799-ben alapított birtok, Magyarország legrégebbi pincészetei közé tartozik. Nevét a Tűzkő Domb dűlőről kapta, ahol a pincészet legkiválóbb vörösborainak alapanyaga terem. A birtok sokáig az Apponyi grófok nemesi családjához kötődött. A minden magántulajdont kisajátító kommunizmus beköszöntével szövetkezetté vált, a bortermelés megszakítása nélkül.

0
    0
    KOSÁR
    A kosár üresVissza a boltba