EN

EN

BIRTOK

1799 ÓTA

TŰZKŐ BIRTOK

A Tűzkő Birtok Magyarországon, Bátaapáti kisközségben, a Tolnai borvidék dombjain található, Budapesttől 150 km-re délre és a Dunától 30 km-re nyugatra. A birtok egyike az ország legrégebbi pincészeteinek, alapítása után hosszú évekig az Apponyi család tuladjoában volt. 

A borászat története így egészen 18. századig nyúlik vissza, sok ma is használatos épület is ezekből az időkből származik, mint például a magtár, mely ma is a birtok székhelye. Az Apponyi grófok kiaknázták a környékben rejlő egyedülálló lehetőségeket, és számos újítást hoztak mind a mezőgazdaság, mind a borászat területén.

A borászathoz 250 hektár terület tartozik, amelyből 170 szőlőültetvény, mintegy 200 méteres tengerszint feletti magasságban, a Pannon borrégión belül. A terület egykor a Római Birodalomhoz tartozott, és Pannónia néven vált ismertté. 

A régió jelentős része elsősorban vörösbor készítéséről híres, de a Tűzkő Birtok különösen kiváltságos területen található: a magasabb a tengerszint feletti magasság, a területek dombvidéki adottsága és a körülötte lévő erdők és tavak mind hozzájárulnak a birtok egyediségéhez. A területi adottségoknak köszönhetően az évi középhőmérséklet 2 °C-kal alacsonyabb, mint a borrégió többi részén. 

Éppen ennek a sajátos mikroklímának köszönhető, hogy az itt termesztett fehérszőlő fajtákből készített borok rendkívül üdék és legszebb tulajdonságaikat tudják megmutatni, ásványos, lendületes és aromás borokat adva; a vörösek pedig a hűvösebb klímának köszönhetően dinamikusak, frissek és elegánsak.

A Tűzkő Birtok filozófiájának alapja, hogy a termesztett szőlőfajták legszebb kifejezéseit mutassák meg, fehér- és vörösborok tekintetében egyaránt.

0
  0
  KOSÁR
  A kosár üresVissza a boltba

  Regisztráció

  Kérlek fogadd el az Adatkezelési Tájékoztatót.

  Bejelentkezés