Oldal kiválasztása
De vajon miért is csattog heteken keresztül a metszőolló az egyre melegedő dűlőkön?

A metszés az őszi lombhullás és a tavaszi rügyfakadás közti időszak fagymentes napjain elvileg bármikor elvégezhető, ám a legcélszerűbb tavaszra időzíteni azt, amikor a téli fagy – amiben idén bőven volt részünk – károsító hatása legjobban kivédhető.
Az ember évezredek óta tudatosan alakítja legkedvesebb italát, a bort adó növényt, hogy abból a lehető legszebb fürtöket, a legélvezetesebb zamatokat csalogathassa elő. Az egykor vadon kúszó, ágas-bogas növényt mára saját elképzelésének megfelelően alakítottuk: szép fürtű nagy bogyójú, cukorban és zamatban gazdag termésű gyümölccsé.
A szőlő egyik sajátos tulajdonsága, hogy mindig az éves vessző legfelső rügyei hajtanak ki – ezt nevezik csúcsdominanciának – s ha nem metszenék időről időre, a növény előbb-utóbb visszatérne ősi formájába: kúszva, felkapaszkodva mind nagyobb területeket borítana be. Az egyre romló minőségű fürtök pedig a csúcsdominancia következtében csak a lassan felkopaszodó növény végein teremnének meg.

Dr. Csepregi Pál A szőlő metszése és fitotechnikai műveletei című könyvében így fogalmaz:

A metszésnek és az ezt kiegészítő egyéb fitotechnikai műveleteknek a korszerű termesztésben a célja.

– az adott ültetvényszerkezetnek megfelelő tőkeformát a lehető leggyorsabban alakítsuk ki
– növeljük a tőke fás részeinek tömegét, ezáltal a biológiai potenciálját fokozzuk
– törekedjünk arra, hogy a szőlőtőke minden évben elegendő számú hajtást és megfelelő nagyságú levélfelületet neveljen, ezáltal képessé tegyük a tőkét évről évre nagyszámú fürt kinevelésére és ezek jó minőségű beérlelésére
– a kialakított tőke minden évben nagy mennyiségű tápanyagot halmozzon fel, s gyökereit is jelentős mértékben fejlessze
– a szőlőtőke meghatározott alakját évről évre fenntartsuk, ezáltal kezelhetőségét megkönnyítsük

A kora tavaszi metszés további előnye, hogy a könnyezés mértéke csökkenthető, és ennek köszönhetően a fakadás előbbre hozható.”

A metszés segítségével azonban nem csak a tőkét alakítjuk igényünk szerint. Növelhető vele a szőlő cukorfokacsökkenthető annak savtartalma. A metszett szőlő adta bor finomabb, nagyobb extrakt tartalmú, termésmennyisége állandó, így évről-évre egyenletes minőségű és mennyiségű szőlő és persze bor előállítása csak metszett tőkékről lehetséges.

 

Forrás: Dr. Csepregi Pál A szőlő metszése és fitotechnikai műveletei