Mindegyik bornak saját kóstoló pohara van. Az egyik tulipán alakú, hogy könnyen forgatható legyen a bor, a másik gömbölyded, hogy a színe jobban érvényesüljön, a harmadik pohár kelyhe hosszú, hogy a buboréknak elég hosszú útja legyen.

Szokások, szabályok Portugáliában

a) fehér borhoz, b) vörös borhoz, b1) vörösbor-kóstoló csésze, c) pezsgőhöz
d) likőrborokhoz, e) brandyhez, konyakhoz, f) „rizling” borokhoz, g)   csemegeborokhoz

Mindegyik pohártípusra igaz, hogy a száránál, vagy a talpánál kell megfogni. A kelyhet nem fogjuk meg, mert a pohárban lévő bor hőmérsékletét megváltoztatjuk. Borkóstolás alkalmával a fehér-, a rozé-, és a vörösbort a pohár egyharmadáig öntik, a vörösbor-kóstoló csészébe pedig a csésze alján lévő dudorok eltakarásáig kerül a bor.

( via:stiluskommunikacio.eu)

 

0