Kétségtelen tény, hogy a nyári sláger termékeink a fehér és rosé boraink! Magukban fogyasztva is üdítően savasak, de fröccsként is felülmúlhatatlanok. A széles palettából a Szegedi Borfesztivál két Best Buy borát ismertetjük.

TŰZKŐ KÉKFRANKOS ROSÉ 2016

A rozékészítésre vonatkozó általános elméleten túl a gyakorlatban két iskolát tartunk nyilván. Az első esetében szokott elhangozni: roséra szüreteltünk. E bortípus ropogós savai és friss gyümölcsaromái miatt ugyanis sokan korábban szedik le a szőlőt, mint ha ugyanabból a fajtából vörösbort készítenének. A második csoportot a nemzetközi borvilág saignée technológiaként tartja számon. Ebben az esetben a rozé a vörösborkészítés mellékterméke. A pincészetnél a „roséra szüretelünk” gyakorlatot követjük.

IMG_4336

Fotó: Firling Attila

A rosé bor könnyedségét a reduktív technológia szigorú betartásával, az erjedésben keletkezett szén-dioxid megőrzésével, a legjobb szőlő válogatásával érjük el. A lényege, hogy a kékszőlő héjában lévő színanyag a rövid ideig tartó héjon áztatás miatt csak kis részben ázik bele a borba. A korai szüretelésű kékfrankos szőlő eper színű, szép savtartalma és friss gyümölcsössége harmonikus íz világot teremt.  Ajánljuk gyümölcsökhöz, előételekhez és frissítőnek 10-12’C-on fogyasztva.

Rosé borunkat, a 2017-es Pannon Borrégió TOP 25 bora közé választották!

Ha pedig nyár és rosé, nem feledkezhetünk el a roséfröccsről sem.

TŰZKŐ ZÖLD VELTELINI 2016

Feltehetően osztrákfajta. Nyugati szomszédunknál egy időben a termés java sokáig borozókban fogyott folyóborként. Az elmúlt évtizedben a termelők újragondolták a fajta lehetőségeit. A legszebb tételek ma a Wachau, a Kremstal és a Kampta borvidékekről kerülnek ki.
Középérésű, bőtermő borszőlőfajta. Fürtje középnagy, tömött, ágas vagy vállas. Bogyója kicsi, zöldesfehér, gömbölyded, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa puha, leves, neutrális ízű. – esetleg ezt a bekezdést is kiveheted

IMG_4334IMG_4334

Fotó: Firling Attila

A Tűzkő birtokon termelt Zöld Veltelini képes megmutatni a termőtalajt, nálunk pedig sokféle talajadottság visz eltérő minerális karaktereket a borba. Zöldes fehér színben megjelenő zamatos, élénk savkarakterű bor. Szépen hordozza a fajta egyedi fehér borsos – citrusos jellegét. Sokféle lehetőséget rejt: tömegbor is készíthető belőle, ha azonban levisszük a termésmennyiséget, növekvő minőséggel hálálja meg. Egyediségét az adja, hogy egyszerre lehet telt és elegáns. Savszerkezete megfelelő érettség esetén finom. Az aromatikát tekintve a fűszeres ízek gyümölcsökkel párosulnak, amely évjárattól, termőhelytől függően lehet sárga alma vagy trópusi gyümölcsösség. 12 C-ra hűtve üde frissessége teszi kiváló beszélgetős borrá.