Oldal kiválasztása

Az év talán legizgalmasabb pillanata, amikor megkezdődik a várva várt szüret: a Tűzkő Birtokon a nektár fajtával augusztus utolsó napján indult. Közel másfél hónapon át szorgoskodtak munkás kezek az ültetvényeken, míg október 10-én a merlot fajta utolsó fürtjeinek leszedésével hivatalosan is véget ért a 2016-os szüret.

A szőlő betakarítása nagyrészt géppel történt, azonban a kézi szüretelésre is nagy hangsúlyt fektettünk bizonyos szőlőfajták esetén, melyekből prémium minőségű bort kívánunk előállítani – mondta el dr. Erdélyi Árpád birtokigazgató. – Idén erre lesz lehetőség, hiszen vannak nagyon izgalmas, biztató friss tételek is a pincében.

img_1605ok

Az egyes szőlőfajták szüreti időpontját laboratóriumi ellenőrzések előzték meg, hogy megfelelő időben, optimális állapotban legyenek leszedve. Összességében elmondható, hogy az idei évi termése mennyiségileg átlagosra sikeredett, míg minőségben talán megkockáztathatjuk, hogy átlag felettinek mondható, a természeti csapások ellenére is.

Természetesen az adott fajtájú szőlők borának minőségét a szüret minősége nagyban befolyásolja, hiszen csak jó alapanyagból lehet igazán kiváló bort készíteni – szögezte le a birtokigazgató. – Nem mindegy azonban, hogy milyen borászati feldolgozás követi a szüretet, szerencsére nálunk a kiemelkedő szakmai tudás és gépi technológia megfelelő hátteret nyújt akár egy alapbor, sőt a prémium minőségű borok előállításához. Bízunk benne, hogy bármilyen Tűzkő-bort vesznek le a polcról, azt élvezettel fogyasztják el vásárlóink.