A téli fagyok elmúltával megkezdődtek a metszési munkálatok a Tűzkő Birtokon is. A teljes szőlőterületen megjelentek a munkások, akik a metszési, valamint a kötözési munkálatokat is elvégezték. A szőlő metszése  gondos odafigyelést, szakértelmet kívánnak. Az alábbiakban néhány alapszabályra térünk ki!

 

IMG_0120

Fotó: Firling Attila

Várjuk meg a nagyobb fagyok végét

IMG_9960

Fotó: Firling Attila

A metszést akkor lehet elkezdeni, amikor nagyobb fagyoktól már nem kell tartanunk, de ne halasszuk addig, amíg a nedvkeringés megindul és a metszési felület “könnyezni” kezd. A metszés előtt végezzünk rügyvizsgálatot: a termőrügyet éles késsel (zsilettpengével) a hosszanti tengelye mentén vágjuk ketté. Ha a metszési felület halványzöld, nem barna, akkor a rügy ép, belőle egészséges hajtás fejlődhet. Ha a metszési felület csúcsi része elbarnult, akkor a rügy károsodott, de kedvező körülmények között még hajtást és azon fürtöt fejleszthet. Ha a rügy alapja, vagy a teljes metszési felület elbarnult, akkor a rügy nem fog kihajtani. A metszés mértékét a rügyek épsége alapján kell eldönteni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Metszett, kötözött szőlőállomány

Ne terheljük túl

Először az elszáradt, letermett csonkokat, idősebb fás részeket kell eltávolítani és ezután kerül sor a termőcsapok megmetszésére. Vannak rövid csapon termő fajták, mások csak hosszú csapon vagy szálvesszőn hoznak kielégítő fürttermést. Általános szabály az, hogy a termőterület minden négyzetméterén 20-30 ép, egészséges rügy maradjon meg. Ez éppen elég ahhoz, hogy jó termést takaríthassunk be! A túlterhelés kockázatos módszer, mert a mennyiség csak a minőség rovására fokozható.

 

Érdemes “váltani”IMG_9930

Az úgynevezett váltómetszés módszerét alkalmazzuk, vagyis a kétéves csapon két vessző maradjon meg, a többit vágjuk le. A megmaradó két vessző közül a felső állású lesz a termőcsap, amelyen – a fajtától függően – 4-10 rügyet hagyunk meg. Az alsó állású vesszőt két rügyre metsszük vissza: ez az ugarcsap. A következő évben a le-termett termővesszőt levágjuk, az ugarcsapon levő két rügyből fejlődött vessző közül pedig a felső lesz a termővessző, az alsó az ugarvessző.

IMG_0100 IMG_9956 IMG_9976

Fotó: Firling Attila

A metszés kissé bonyolultnak látszik, de némi gyakorlattal könnyen elsajátítható. (via: Bálint Gazda )

 

0