Hetekkel ezelőtt megkezdődött a szüret a Tűzkő Birtokon!

Az idei esztendőben a csodálatos nyári időnek köszönhetően mintegy másfél héttel korábban kezdődött meg a szüret a Tűzkő Birtokon. A meleg és száraz idő jóvoltából a szőlő egészségi állapota kiváló volt, az időben érkező csapadék nagyban hozzájárult a bogyók kiteljesedéséhez, biztosítva ezáltal a megfelelő lényeredéket. Az első leszüretelt fajtánk a szürkebarát volt. Nagy érdeklődéssel vártuk már, mivel 18 ha fordult az idén termőre és az úgynevezett szűz termés mindig valami különöset eredményez!

img_1017

Lekerült a tőkőkről a tramini, zöldveltelíni, chardonnay, rizling, sauvignon blanc és a nektár is. Mivel az ültetvényeink többségében fehér szőlők, így azok jelentős része szeptember végére már a borászatban pihent félalkoholos vagy alkoholos formában.

img_0977

A rosé alapjául szolgáló kékfrankos és pinot noir is lassan kiforrja magát a tartályokban. A fehérek közül egyedül a hárslevelű és a szűrkebarát egy része maradt a tőkéken, várva a töppedés optimális állapotát, amire reményeink szerint az idei év megfelelő alkalmat biztosít.

legi-dji_0150
A vörösborok alapjául szolgáló szőlők még bizonyosan néhány hetet a szabad ég alatt töltenek, amire bekerülnek a pincébe.

0